Zelfliefde is niet hetzelfde als arrogantie

Zelfliefde

Misschien komt dit je wel bekend voor… Je denkt dat als jij veel zelfliefde hebt dat dat betekent dat je arrogant bent, maar dat is dus absoluut niet zo!
Ik denk dat dit wel een van de grootste misvattingen is over het begrip zelfliefde. 

Toen ik net begon met mijn weg naar meer zelfliefde had ik deze gedachtes ook, maar niets is minder waar. Zelfliefde ontwikkelen zorgt niet voor meer arrogantie maar dat denkt jouw ego wel. Deze gedachtes moet je loslaten. In een van mijn vorige blogs heb ik de stappen naar meer zelfliefde opgesomd, misschien heb je hier ook iets aan. Ik link hem hier even voor je.

Zelfliefde is liefde voelen voor jezelf en jezelf accepteren zoals jij bent:

Angie van Montfort

Als jij liefde voor jezelf voelt ga je jezelf accepteren zoals jij bent. Ikzelf had hier ook last van, ik accepteerde mezelf niet hoe ik was en daarom kon ik mezelf niet de liefde geven die ik verdiende. Tuurlijk zijn er dingen waar je onzeker over bent en die dingen zijn ook heel normaal! Iedereen is wel eens onzeker. Het belangrijkste is om jezelf echt te accepteren en om in te zien dat zelfliefde niet hetzelfde is als arrogantie. 

Als ik ga kijken naar de definitie van arrogant zijn kom ik op het volgende uit:

 • Jezelf beter vinden dan anderen
 • Neerkijken op anderen
 • Jezelf geweldig vinden
 • Verwaand
 • Te veel met zichzelf ingenomen
 • Etc etc…

Bron: https://www.encyclo.nl/begrip/arrogant

Hoogstwaarschijnlijk bezit je niet een van deze bovenstaande eigenschappen.Dat komt omdat jij dus niet arrogant bent, maar misschien een beetje onzeker en mag jij echt veel meer zelfliefde gaan voelen.
Jij bent het waard he, alles wat je wilt ligt voor het oprapen. 

Na bovenstaande peptalk (haha) neem ik je graag mee in hoe jij ervoor kan zorgen dat je meer zelfliefde creëert maar ook dat je niet de kant van arrogantie op gaat (wat ook echt niet gaat gebeuren, geloof me).

Stap 1: Accepteer jezelf hoe je bent:

Als jij jezelf accepteert hoe je bent dan ga je merken dat het gemakkelijker is om zelfliefde te voelen en de onzekerheid wat achterwege te kunnen laten. Je hoeft echt niet onzeker of oncomfortabel te zijn want iedereen heeft wel iets wat hij/zij minder vindt aan zichzelf, dat is normaal. We zijn allemaal mensen en iedereen maakt fouten en iedereen heeft ook prachtige eigenschappen in zich. Niemand is hetzelfde maar wat er ook gezegd geworden is tegen jou of wat mensen ook nog gaan zeggen: jij mag er zijn. Wees trots op wie jij bent.

Stap 2: Neem jezelf geen dingen kwalijk:

Als jij in het verleden fouten hebt gemaakt en je hierin blijft hangen kan dit een soort van haat naar jezelf gaan creëren. Dat is absoluut niet wat jij wilt. Want zoals ik hierboven al zei is fouten maken menselijk. Iedereen maakt fouten maar laat het los. Laat het verleden los want hier kun je niks meer aan veranderen, het dient je niet meer dus waarom zou jij jezelf ongelukkig maken door jezelf continue de schuld te geven van iets wat zich in het verleden heeft afgespeeld? 

Stap 3: Geef jezelf de liefde die je verdiend: 

Zelfliefde is zo mooi, je leert jezelf echt accepteren hoe je bent en niet hoe het perfecte plaatje eruit ziet. Je bent mooi zoals je bent en laat nooit iemand je wat anders wijsmaken. 

Neem eens een momentje voor jezelf. Wat vind jij fijn om te doen? 
Dit kan een boek lezen zijn met een lekker kopje thee, of misschien jezelf trakteren op een etentje? Het maakt niet uit, maar verwen jezelf ook eens af en toe, dat mag best!

Maak je niet druk om wat anderen van je denken en ga voor je eigen geluk.

Stap 4: Zeg eens wat vaker nee als het jou niet uit komt.

In mijn vorige blog heb ik het ook hierover gehad.
Hierin geef ik je 5 toptips met hoe jij gemakkelijker nee kunt leren zeggen als het voor jou niet uit komt, of als het niet bij je past, of als jij er gewoon geen zin in hebt. Ik link de blog hier even. 

Je hoeft en je kunt nooit iedereen tevreden stellen, het belangrijkste is dat jij jezelf tevreden stelt en tevreden houd. 

Even nog een paar motiverende affirmaties vanuit mij voor jou:

 • Jij doet ertoe. 
 • Je mag trots op jezelf zijn
 • Je doet het goed
 • Je bent geweldig
 • Jij kan alles bereiken wat je wilt bereiken
 • Jij bent niemand een verantwoording verschuldigd
 • Jij bent goed zoals je bent

Verander de ‘’je/jij’’ in ‘’Ik’’ en je hebt de perfecte affirmaties om meer liefde voor jezelf te creëren.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik ben onwijs benieuwd, had jij gedacht dat zelfliefde hetzelfde was als arrogantie? Of wist jij het verschil hiertussen?

En nog belangrijker… Zie jij nu in dat dit absoluut niet hetzelfde is?

Laat zeker een comment achter hieronder in de comment sectie als je er wat aan hebt gehad en delen op je social media zou ik erg lief vinden.

Tot volgende week woensdag.

Liefs, Angie 

Spread the love
Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.