Hoe je dankbaarheid kunt toepassen in jouw leven

Dankbaar zijn

Sinds ik me bewust werd van wat dankbaarheid precies inhield en wat dit voor positieve effecten had op mijn leven ben ik dit dagelijks én meerdere keren op een dag gaan toepassen.

Ik vind het altijd erg fijn om in de ochtend en avond even stil te staan bij mijn dankbaarheden. Ik schrijf dan ook alles op. Deze twee momenten van de dag vind ik het fijnste om hier even een momentje voor mezelf voor te pakken. Dit doe ik elke ochtend en avond consistent omdat het me een goed en voldaan gevoel geeft als ik alles weer heb opgeschreven. Soms zijn het tien dingen, soms drie. Maar ik zorg er wel voor dat ik dit elke dag doe. Toen ik hier net mee begon vergat ik het wel eens, want het was toen nog niet echt een routine voor mij geworden.Ik was wel dankbaar maar niet zo dankbaar als dat ik me nu voel.
Soms zeg ik het ook hardop als ik ergens dankbaar voor ben hoor, of fluisterend, net waar ik behoefte aan heb en hoeveel mensen er in de buurt staan haha. Maar dit is dan meer in het moment zelf. Over het algemeen hou ik het bij de twee momenten per dag: de ochtenden en de avonden vlak voor het slapen gaan.

Mocht jij ook willen beginnen met je dankbaarheden en weet jij niet wat bij jou past? Test het dan eens uit. Ga eens schrijven in een journal of notitieboekje en spreek het eens hardop uit. Wat voelt voor jou fijner? 
Gewoon goed naar je gevoel luisteren, er is hier namelijk geen goed of fout in.

Ik kan me trouwens ook best indenken dat als jij net begint met dankbaarheid toepassen in je leven of deze blog leest en het is een van de eerste keren dat jij met dankbaarheid in aanmerking komt dat je niet echt weet hoe je het moet gaan doen, dat het lastig is, wat ongemakkelijk voelt, je zelfs het gevoel hebt dat dit je ook zeker niet vooruit gaat helpen.
Want hoe dan? Betaalt het mijn rekeningen uiteindelijk?
Nee, niet direct nee.
Maar het helpt je wel om positiever in het leven te staan. Positiever tegen bepaalde dingen, mensen, situaties, moeilijkheden,… aan kijken.

Het is trouwens wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheid  hartstikke goed is voor je gezondheid op allerlei manieren. Nóg een reden om te starten met je dankbaarheden.

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn, maar op de een of andere manier focussen wij ons graag -en vooral- op de dingen die we niet hebben in plaats van op de dingen die we wél hebben. Ik vraag me oprecht af waarom we zoiets doen…

Continue focussen op het negatieve, en de dingen die we niet hebben maar dan wel verwachten om een op en top positief leven te hebben… beetje raar toch?

Zweverig?!

Stel je voor… Je leest deze blog… -vraag me niet hoe je op een blog over de kracht van dankbaarheid terecht komt als het je niet interesseert, maar goed haha 😊- En je hebt totaal niets met dit ‘’zweverige’’ gedoe dan denk jij nu vast: “wat een onzin?!” 
Maar stel jezelf dan eens de vraag hoeveel mensen er op de wereld graag in jouw schoenen zouden staan nu op dit moment…?

Hoeveel mensen graag die warme douche zouden nemen die jij elke dag kan nemen?
Hoeveel mensen graag zo veelzijdig zouden willen eten als jij eet?
Hoeveel mensen er geen dak boven hun hoofd hebben?


En zo kan ik nog wel even door gaan.

Kortom… er is zóveel om dankbaar voor te zijn.
Ja, ook als je het moeilijk hebt of door een zware periode heen gaat. Dan is het juist nog mooier om stil te staan bij de kleine of “vanzelfsprekende” dingen. Want dankbaarheid is iets dat je moet voelen vanuit je hart. Je moet het vanbinnen voelen. Als jij elke dag zou benoemen waar je dankbaar voor zou zijn, maar je zou het niet voelen… Zou je het dan volhouden denk je? Zou je dit dan echt elke dag gaan benoemen?
Ik denk van niet, want je wilt je ergens fijn en goed bij voelen. Je wilt je vertrouwd met iets voelen en je wilt dingen doen. Op  voorwaarde dat jij je er iets voor jezelf uit zou kunnen halen.

Om nog even terug te komen op dankbaarheid als je door een moeilijke of zware periode heen gaat. Ik vind dat je erbij stil moet staan dat jij bepaalde dingen in je leven hebt, die anderen niet hebben of misschien zelfs nooit zullen hebben. Ook in de moeilijkste periodes in je leven. Als jij nu het gevoel hebt dat je niet verder komt en dat je alles geprobeerd hebt… Mag ik je dan bij deze vragen om aan de slag te gaan met dankbaar zijn voor alles dat je wél hebt? Om je even te focussen op het lichtpuntje in je leven en niet op al het negatieve wat er zich op dit moment in jouw leven afspeelt?

Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk

Als je dankbaar bent en vanuit een dankbaar hart leeft ga je merken dat je veel meer positieve dingen in je leven gaat aantrekken. Natuurlijk ook weer omdat jij je dan bezig houdt met wat je wel hebt in plaats van je bezig te houden met wat je niet hebt. 
Als je trouwens wilt weten hoe je een krachtige en positieve mindset kunt creëren dan kun je dit hier lezen in mijn vorige blog.

Ik ben wel erg benieuwd, hou jij al een dankbaarheidsjournal bij? Of heb ik jou weten te inspireren om dit vanaf nu echt te gaan doen?

Laat het me zeker weten hieronder in de comments of connect met me via social media.
Ook als je vragen hebt kun je me altijd een berichtje sturen.

Mijn blog delen zou lief zijn.

Tot volgende week woensdag,

Liefs, Angie

Spread the love
Misschien vind je ook leuk...

1 Reactie

  1. Wauw… Hier heb ik nooit zo bij stil gestaan. Maar ga hier zeker weten iets mee doen. Dankjewel voor deze super blog. 😍❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.