De stap naar zelfliefde

Zelfliefde

Van jezelf leren houden is vaak nogal een dingetje… Je wilt jezelf liever wegcijferen en anderen pleasen of anderen helpen en dan opeens sta je zelf weer op de laatste plaats.

Je moet hierin een soort van evenwicht gaan zoeken want alles wat ik doe is om anderen te helpen, inspireren en motiveren. Maar ik zet mezelf wel op nummer 1. Omdat ik genoeg van mezelf heb leren houden… Tuurlijk dit gaat niet zonder ups en downs en soms praat ik nog negatief tegen mezelf of over mezelf. Maar waar ik dan erg trots op ben is dat ik dat negen van de tien keer meteen op merk en dit dan weer verander naar iets positiefs. Zelfliefde is iets moois, maar je moet het wel geloven.

Jij bent het waard

Als eerste een vraag: als je niet van jezelf houdt, wat denk je dat er dan gebeurt?  
Sta hier eens even bij stil.

Er gebeurt namelijk niet heel veel aan de buitenkant maar mentaal wel. Je zet jezelf niet op nummer 1, je verwaarloost jezelf, je hebt nergens zin in, je wilt alleen maar ongezond eten, je wilt niet meer naar buiten…

Als dit herkenbaar voor jou is, zorg dan dat je gaat werken aan de relatie met jezelf. Dit klinkt misschien raar maar het is zo belangrijk om jezelf te zien als een mooi, dapper, krachtig, lief en aangenaam persoon. Als jij dit niet van jezelf vindt, wie gaat dit dan vinden? Daarom zeggen ze ook altijd tegen mensen: ‘’als jij niet van jezelf kunt houden ga je ook nooit liefde aan een ander kunnen geven.’’ 

En ook dat klopt. Want hoe wil je liefde aan een ander geven, als je jezelf geen liefde kunt geven? Als je continue negatief over jezelf spreekt, etc etc…

Mijn top tip om nu meer zelfliefde te voelen:

Accepteer jezelf zoals je bent.

Als jij jezelf accepteert hoe jij bent dan zal je gaan merken dat het makkelijker is om ook daadwerkelijk liefde/zelfliefde voor jezelf te gaan voelen

Voorbeeld:
Als jij jouw mooiste outfit draagt ga je jezelf automatisch mooi voelen. Als jij jouw mooiste outfit draagt ga je jezelf meer waarderen dan dat je in je joggingspak of onesie op de bank ligt. Als jij jouw mooiste outfit draagt zorgt dit ervoor dat jij je gelukkiger voelt met jezelf en in die outfit. 

Je kunt ook gaan schrijven, zoals al eerder benoemd in de blog over hoe je dankbaarheid kunt toepassen in jouw leven. Hier vertel ik ook al hoe het schrijven voor mij voelt en waarom ik ervoor heb gekozen om mijn dankbaarheden te schrijven. Pak een mooi notitieboekje en begin te schrijven, je merkt vanzelf dat de liefde voor jezelf gaat toenemen.

Ikzelf schrijf het ook altijd op want hoe meer ik schrijf, hoe sneller ik het zelf geloof en hoe krachtiger mijn geschreven tekst ook is.  Soms komt het ook wel eens voor dat ik voor de spiegel sta en mezelf even een peptalk geef op gebied van zelfliefde. Zoals in vorige blogs ook al gezegd; doe wat voor jou goed voelt, er is geen goed of fout.

Zelfliefde is niet hetzelfde als arrogant zijn

Vaak is dit wat mensen denken en heel eerlijk toen ik net begon met mijn weg naar meer  zelfliefde had ik deze gedachtes ook, maar niets is minder waar. Zelfliefde ontwikkelen zorgt niet voor meer arrogantie, maar dat denkt jouw ego wel en deze gedachtes moet je loslaten. 

Hoe laat je jouw ego niet meer beslissen over jouw gedachtes?

Door dichter tot jezelf te komen. Dit kun je leren door bewust te worden van je gedachtes. 

‘TO FALL IN LOVE WITH YOURSELF IS THE FIRST SECRET TO HAPPINESS

Robert Morley

Iets wat ik ook vaak hoor in mijn omgeving en iets wat ik vroeger ook zelf vaak deed was te hard voor mezelf zijn. Iets jezelf honderd keer meer kwalijk nemen dan je het bij een ander zou doen… 
Wees niet te hard voor jezelf en zorg ervoor dat je het sneller langs je neer legt. 

Vaak blijven we onszelf herinneren aan een fout… Je kunt je dan waardeloos en minderwaardig gaan voelen en dat is juist iets wat we moeten vermijden. Leer van jezelf te houden en leg zo’n dingen eens sneller naast je neer. Bij een ander oordeel je ook niet zo hard.

Nog een aantal voorbeelden om meer zelfliefde te ervaren:

‘’Ondanks dat ik …, kies ik er nu voor om mezelf te accepteren.’’
‘’Ik accepteer mezelf en ik heb mezelf lief’’
‘’Ik ben het waard om van te houden’’
‘’Ik ben een powervrouw die weet waar ze voor staat’’
Of gewoon heel simpel maar krachtig: ‘’Ik hou van mezelf’’

Hoe vaker je dit tegen jezelf zegt of hoe vaker je dit opschrijft, hoe meer je van jezelf gaat houden. Dit is stap 1 om je bewust te worden van de liefde die je voor jezelf hebt.

Bedankt voor het lezen, ik waardeer het dat jij de tijd hebt genomen om mijn blog te lezen. Ik ben nu onwijs benieuwd… Beschik jij al over een goede portie zelfliefde? Laat het dan zeker in een comment weten.

Tot volgende week woensdagavond.

Liefs, Angie 

Spread the love
Misschien vind je ook leuk...

1 Reactie

  1. Wauw angie wat een super blog…. het klopt helemaal ❤️❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.