5 tips voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen verhogen met 5 tips

Je wilt je graag goed voelen. Je wilt je graag voelen alsof jij de wereld aan kan en laat ik jou nu vertellen dat jij de wereld ook zeker aan kan.

Zonder zelfvertrouwen kom je vaak niet waar je wilt zijn of boek je helaas niet de resultaten die je graag zou willen, en dat is niet altijd erg maar wel als jij je door je onzekerheid laat leiden en ervoor zorgt dat jouw onzekerheid de overhand krijgt. 

Ik neem je met veel liefde mee in 5 tips die je gemakkelijk kunt toepassen om meer zelfvertrouwen te hebben, jij mag er zijn! En weet dat dit een proces is, maar zeker de moeite waard.

Weet wat jouw kwaliteiten zijn:

Schrijf eens op wat jouw kwaliteiten zijn en wees niet te bescheiden. 
Gebruik hierbij termen als ik ben of ik heb en draag dit bij je of schrijf dit op plaknotities en hang deze op een plek waar je dagelijks veel komt zoals bijvoorbeeld de koelkast, de wc, de spiegel,… 

Accepteer complimenten:

Ik was ook iemand die geen complimenten aan kon nemen van anderen… Als iemand mij een compliment gaf ging ik steeds afwijken van het compliment of liet ik ze aan me voorbij gaan zonder dankjewel te zeggen. 
Bijvoorbeeld als iemand zei: ‘’wat zie je er mooi uit vandaag!’’ dan zei ik iets van: ‘’Oh (blozen, blozen, blozen, ongemakkelijke stilte, verlegen worden) dat komt omdat ik mijn haren vandaag heb gestijld of omdat …..’’ Het was altijd ongemakkelijk, maar wel herkenbaar voor jou misschien? 

Nu heb ik dit soms nog hoor, het ligt aan het moment en hoe ik mij voel en de omgeving speelt hierbij ook een hele belangrijke rol. Maar 9/10 keer kan ik nu complimenten van anderen aannemen en zeg ik gewoon simpel dankjewel. 

Complimenten zijn er ook om jouw zelfrespect te vergroten!

Denk niet zwart-wit:

‘’Als ik niet gek doe, ben ik saai’’
Ik heb nog nooit zoiets gehoord, maar toch regelmatig komen mijn klanten bijvoorbeeld met zoiets als dit bij me aan. Weet dat zwart-wit denken een onrealistische manier van denken is. Niemand is perfect, niemand is 100% slim en niemand is 100% dom. 

Sta de zwart-wit gedachtes niet meer toe en shift deze meteen door -eventueel zelfs hardop- tegen jezelf te zeggen dat jij niet dom of saai bent.

Vergelijk jezelf niet met anderen:

Als jij je continue vergelijkt met anderen ga je geen stap verder komen. Dit klinkt misschien heel erg hard maar wat ik vooral wil zeggen is dat anderen niet beter zijn dan jij. En jij bent niet beter dan anderen. Maar stop vooral met jezelf te vergelijken met anderen want dit is een onwijs veel voorkomend probleem bij iemand met weinig zelfvertrouwen. Vroeger deed ik dit ook maar al te graag… Mezelf met anderen vergelijken en ik kan dit nu gelukkig vrijwel meteen shiften door hardop STOP tegen mezelf te zeggen. Niemand is hetzelfde, niemand is perfect en ieder volgt zijn/haar eigen pad. Zorg voor jezelf, hou van jezelf en focus je op jezelf. 

Accepteer kritiek:

Dit is misschien wel een van de lastigste uit alle tips… Kritiek accepteren. 

Maar is kritiek dan niet enorm negatief? 

Kritiek hoort bij het leven maar weet wel dat als jij kritiek op iets krijgt dit een mening is en geen feit. Daar zit zo’n groot verschil tussen. Dit is puur en alleen de mening van een specifiek persoon. Jij bepaalt van hieruit zelf welke kritiek belangrijk voor je is en welke niet. Soms kan kritiek je ook verder helpen, maar daar moet jij op het moment dat je kritiek krijgt zelf achter komen en zelf bepalen of je er iets aan hebt gehad.

Kritiek kan soms aanvoelen alsof we opeens ALLES fout doen, maar het gaat vaak enkel en alleen om een bepaald puntje. 

Probeer de volgende keer het kritiek te accepteren of af te wijzen, en vergeet niet om dit ook weer los te laten. 

Dit waren mijn 5 top tips voor jou!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad en dat jij aan de slag kunt om aan jouw zelfvertrouwen te werken. 
Misschien vind jij het ook wel interessant om mijn blog over de stap naar zelfliefde te lezen? Ik link hem hier meteen, dan kun je deze ook meteen lezen. Ik weet zeker dat dit jou ook verder gaat helpen om zelfzekerder te zijn.

Je kunt me trouwens ook altijd een bericht sturen op sociale media, ik kijk graag met je mee als je ergens tegen aan loopt.

Laat ook zeker een comment achter hieronder in de comment sectie als je er wat aan hebt gehad en delen op je social media zou ik erg lief vinden.

Tot volgende week!

Liefs, Angie

Spread the love
Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.