5 manieren om gemakkelijker nee te zeggen

5 manieren om nee te leren zeggen

Je kent het vast wel, er wordt iets van je gevraagd en jij durft amper nee te zeggen omdat iemand het bijvoorbeeld erg lief aan je vraagt, of omdat jij deze persoon graag om je heen hebt en je deze persoon niet teleur wilt stellen… Zo zijn er nog tientallen andere voorbeelden maar het is soms belangrijk om je even terug te trekken en dus voor jezelf te kiezen.

Ik neem je graag mee in 5 manieren om gemakkelijker nee te leren zeggen en om dus vaker voor jezelf te kiezen. 

Weet wel dat ik deze blog vooral schrijf voor mensen die (net als ik vroeger) het moeilijk vinden om nee te zeggen op momenten die stiekem niet goed uit komen en dus eigenlijk zichzelf altijd voor een ander plaatsen.

1) Oefen eens met op een aardige manier nee zeggen tegen mensen bij wie jij je comfortabel voelt:

Als jij je comfortabel voelt bij mensen gaat het vaak gemakkelijker om nee te zeggen dan bij wildvreemde personen. Uiteindelijk gaat dit wel wennen natuurlijk en je moet ten alle tijden voor jezelf kiezen maar het gemakkelijkste is om te ‘’oefenen’’ bij mensen waar jij je comfortabel bij voelt. Dit zodat de eerste stap gezet is. Zo leer je ook meteen omgaan met een reactie van een ander op jouw afwijzing.

2) Zeg nee maar kom wel met een alternatief:

Ik ben ervan overtuigd dat als jij een nee zegt er andere deuren voor deze persoon opengaan. Als jij aan geeft dat het voor jou niet uitkomt of dat jij niet de geschikte persoon hiervoor bent kun je deze persoon doorverwijzen naar iemand die je kent of misschien zelfs een vacature die je voorbij hebt zien komen. Zo help je anderen verder zonder jezelf schuldig te hoeven voelen voor jou nee.

3) Stel duidelijke grenzen voor jezelf:

Het stellen van grenzen is erg belangrijk. Jij moet duidelijk weten tot hoever jij wilt gaan en wat wel kan voor jou. Zo kun jij, als anderen je wat vragen dit gaat filteren… Word je er beter van? Heb jij er tijd voor? Wil je er tijd in steken? Komt het uit op dit moment? Etc, etc. Zo kun jij jouw grenzen stellen en kijken of je elkaar kunt helpen of niet. Weet dat je niet altijd voor iedereen klaar moet staan. Het moet binnen jouw straatje passen en jij moet je er vooral fijn en comfortabel bij voelen. Zorg ervoor dat het niet als een verplichting gaat voelen. 

4) Wees kort maar krachtig in je antwoord:

Vaak is een ‘’nee dankjewel’’ al genoeg voor de ander. Jij hoeft jezelf niet te verantwoorden. Ik snap dat je nu denkt dat dit wel moet want ikzelf ken het gevoel. Maar jij moet altijd luisteren naar jezelf en naar wat jij wilt, niet wat anderen zouden willen of wat anderen jou graag zouden zien doen. Probeer eens echt dichtbij jezelf te blijven en alleen ja te zeggen als dat jou uitkomt. Je hoeft een ander geen hele uitleg te vertellen, echt niet.

5) Wees dankbaar maar zeg toch nee:

Je kunt ook altijd de tour opgaan dat je dankbaar bent dat die persoon aan jou gedacht heeft of dat die persoon jou graag wilt helpen, dingen wilt leren… Geef aan dat je het fijn vindt maar dat jij die persoon niet kunt helpen. Als je dit aan geeft kan niemand boos op je worden (als je dat al zou denken) want jij hebt je eigen normen en waarden en deze zijn onwijs belangrijk. Niet alleen bij het nee (leren) zeggen maar bij alles in je leven. Zorg ervoor dat jij je goed voelt en dat jij weet wat je wilt, zonder hierdoor verwachtingen bij anderen te scheppen. Jij bent degene met wie jij het meeste rekening moet houden en als het niet meer goed voelt om deze persoon te helpen of als het op dat moment niet uitkomt, dan komt het gewoon niet uit.
Simple as that.

Daarnaast moet je weten dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen, het belangrijkste is dat jij jezelf tevredenstelt en rekening met jezelf houdt. 

Krijg jij een mega unieke kans op je pad?

Zeg dan natuurlijk ja (als het goed voelt).  
Wat ik je probeer bij te brengen is dat het goed is om ook eens vaker nee te zeggen als iets voor jou niet goed voelt of als iets voor jou als een bepaalde verplichting voelt. Je moet ten alle tijden voor jezelf kiezen en jezelf op nummer 1 zetten.

Door te oefenen met nee zeggen ga je vanzelf merken dat het steeds gemakkelijker zal gaan en dat je steeds beter kunt kijken wat jij nodig hebt op dat moment. Heb je genoeg tijd en vind je het leuk om een bepaald persoon te helpen, doen! Heb je geen tijd en kom je zelf in tijdsnood omdat je een ander helpt… Ja dan is er iets niet goed en denk ik dat je veel aan mijn bovenstaande tips zal hebben.

Voel je vooral niet vervelend als je nee zegt, het is juist goed om af en toe nee te zeggen tegen dingen die niet uit komen en ik denk dat als jij met deze tips aan de slag gaat je er zelf ook achter zal komen.

Zolang je mijn tips doorloopt en hier ook echt mee aan de slag gaat weet ik zeker dat je dit gaat rocken. Je kunt me trouwens ook altijd een bericht sturen op sociale media, ik kijk graag met je mee als je ergens tegen aan loopt. Weet dat mijn inbox altijd open staat.

Ik hoop je met deze blog geïnspireerd te hebben, je inzichten hebben gegeven en je vooral geholpen heb.

Laat zeker een comment achter hieronder in de comment sectie als je er wat aan hebt gehad en delen op je social media zou ik erg lief vinden.

Tot volgende week woensdag!

Liefs, Angie

Spread the love
Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.